Atlantische Oceaan
Door: Yorick
Blijf op de hoogte en volg Yorick
10 Oktober 2009 | Gibraltar, Gibraltar
2220u (GMT+2)
Langzaamaan komen we dichter bij het koude Nederland. Afgelopen nacht hebben we de zwoele Mediterranea ingeruild voor de kille Atlantic. Ach alles is relatief natuurlijk. Het is nog steeds 20 graden buiten overdag. Moet zeggen dat dat wel koud aanvoelt, vergeleken met de 35 graden in de Rode Zee begin deze week. Vandaag heb ik voor het eerst een trui aan gehad toen ik een rondje over dek ging maken.
Het is hier de afgelopen week lekker rustig. Er zijn niet echt noemenswaardige dingen gebeurd, dus ik zal de rest van dit bericht maar even vullen met het beantwoorden van de kijkersvragen.
@ Ingrid
Dit grote schip is over het algemeen wel wendbaar genoeg om alle kleine vissersbootjes te ontwijken. Maar erg makkelijk is het niet altijd. Het is een sport om je een weg te banen tussen al die kleine bootjes zonder er dicht in de buurt te komen. Voor grote schepen onderling geldt dat ze niet dichter dan 1 mijl (1852m) bij je in de buurt mogen komen. Het liefst houd je alle andere scheepvaart buiten de 1 mijl, maar als er zo veel kleine vissersboten zitten is dat onmogelijk. De truc is dan om ze zo ver mogelijk bij je vandaan te houden. Dan lijkt 500 meter voor een klein bootje misschien nog ver weg, maar liever heb je bootjes niet zo dicht bij je.
@ Jacolien
Het eten smaakt hier prima. We hebben hier een Indonesische kok die ons overwegend Nederlands eten voorschotelt. En gelukkig kan deze kok dat heel goed. Af en toe kregen we ook Indonesisch eten.
@ Sjoerd
Kannibaliseren betekent hier dat je van twee dezelfde kapotte machines de onderdelen zo uitwisselt dat je er eentje werkend kunt krijgen. Toen we problemen hadden met de ankerlieren, hebben we onderdelen van de stuurboords lier afgehaald en in de bakboords lier gezet, zodat we de lier aan bakboord weer konden gebruiken.
Voor de meeste machines hebben we een heleboel reserveonderdelen aan boord. Als we die niet blijken te hebben gaan we vaak eerst proberen om zelf onderdelen te maken (als dat mogelijk is) en als er echt niets anders op zit gaan we kannabaliseren.
Kannabaliseren wordt het vaakst gedaan bij koelcontainers. Als de koelunit van zo'n container kapot gaat en je hebt geen reserveonderdelen aan boord, mag je die in geval van nood van een andere koelcontainer afhalen, mits de 'donor-koelcontainer' niet in gebruik is. Het heeft natuurlijk geen zin om de een koelcontainer te repareren als er daarvoor in de plaats een andere kapot gaat.
@ Bert
Heet is het zeker op de hoofdmotor. De motor wordt altijd op temperatuur gehouden, ook als hij uit staat. Bovenop zijn de onderdelen dan 85 graden. Gevaarlijk is niet zo zeer, als je maar goed oplet en voorzorgsmaatregelen neemt. Als je tussen hete onderdelendoor moet klimmen ervoor zorgen dat alle huid bedekt is. In principe ben je dat al grotendeels omdat je een overall aan hebt, maar ik hang ook altijd een droge doek in mijn nek. Daarnaast houd ik altijd mijn oorkappen op, niet omdat er zo erg veel lawaai is, maar omdat die dingen een stuk uitsteken. Je stoot dan met je oorkappen tegen van alles aan en niet met je oren. Verder zorg ik altijd voor een aantal droge doeken om op te leunen/steunen als ik aan het werk ben. Die warmte slaat zo door je overall heen, met een doek ertussen duurt dat wat langer. Tot slot altijd een paar handschoenen aan natuurlijk. In praktijk blijkt dit alles goed te werken, ik heb geen enkele brandwond opgelopen. Oja, er wordt ook altijd voor gezorgd dat er flessen drinkwater klaar staan. Als je een tijdje in die hitte gezeten hebt is dat geen overbodige luxe.
@ Niek
Dit schip is inderdaag vrij nieuw. Ze is opgeleverd in juni vorig jaar. In principe zit overal wel een jaar garantie op, die termijn is dus net verlopen. Voor elk probleem aan een machine of installatie maken we een garantieclaim. Schrik niet, dat zijn er meer dan 300 ondertussen. Je komt de gekst dingen tegen tussen de claims. Een paar voorbeeldjes:
- Te klein uitgevoerde elektromotoren (zelfs op een brandbluspomp, waardoor die niet werkte)
- Ademlucht apparatuur (voor brandbestrijding) die niet werkt
- Vastlopende brandstofpompen
- Slecht werkende stuurautomaat
- Breuken in kabels van de lift
- Omroepsysteem dat niet hoorbaar is in de controlekamer
Dat was het weer voor deze keer. Vanaf zondag begint de kustreis in Europa dus is het twee weken gekkenhuis. Ben benieuwd wat voor verrassingen ons te wachten staan.
Gr. Yorick
10 Oktober 2009 - 18:08
Atty:
Hey Yorick,
Inderdaad, een kort verslag. Dat de reis een keer rustig verloopt is ook wel lekker. Jij vindt 20 gr. koud, wacht maar tot je hier in de buurt bent. Het begint hier ook een stuk frisser te worden. Zolang er nog geen ijsbeer langs komt die om een kop koffie vraagt, valt het nog wel mee met de kou.
Groetjes en tot je volgende avontuur,
Atty -
15 Oktober 2009 - 07:13
Ingrid:
Hoi Yorick,
Dat zijn we niet van je gewend, zo'n kort stukje. Maar het is natuurlijk ook wel prettig dat je geen reparaties of andere rare dingen te melden hebt. Nog bedankt voor de uitleg op onze vragen. We zijn weer wat wijzer geworden.
Goede reis verder.
Ingrid