Salalah - Reisverslag uit Şalālah, Oman van Yorick - WaarBenJij.nu Salalah - Reisverslag uit Şalālah, Oman van Yorick - WaarBenJij.nu

Salalah

Door: Yorick

Blijf op de hoogte en volg Yorick

01 September 2009 | Oman, Şalālah

Salalah
Maandag 31 augustus 2009 1800 (GMT+4)

Een week geleden gingen we door het suez kanaal. Het is daar gewoonte dat je voor een bepaalde tijd bij de ingang van het kanaal voor anker
gaat. Rond de tijd dat wij ons bij de ankerplaats moesten melden zou de Maersk Stepnica, het schip waar Marieke op vaart, uit het kanaal komen. Daar leek dus even de mogelijkheid te bestaan om elkaar te zien. Aan het eind van de middag zou dit gebeuren.
Met de koffiepauze 's middags was ik al even op de brug gaan kijken of ze al te zien waren op de AIS (apparaatje waarmee je kan zien waar andere schepen in de buurt zich bevinden als ze ook zo'n kastje hebben). Daarop waren ze te zien en ik had uitgerekend dat we na 1700 elkaar zouden passeren. Om 1645 werd ik in de machinekamer gebeld door de brug dat de Stepnica in zicht was. Alles zag er naar uit dat we relatief dicht bij elkaar langs zouden gaan, 1 mijl ongeveer. Toen dacht onze boot ineens "laat ik hier eens een bocht maken", en dat deed hij dan ook (bij een plotselinge ondiepte doet een boot waar hij zelf zin in heeft). De automatische piloot zou zoiets moeten voorkomen, maar is dusdanig slecht afgesteld dat dat niet werkte. Door snel ingrijpen hebben we een aanvaring kunnen voorkomen. Even later voeren we elkaar voorbij, maar helaas, één mijl afstand is voor schepen onderling heel weinig, maar om iemand te kunnen zien op zo'n afstand valt toch niet mee. Toch bijna twee kilometer.

Vanmorgen zijn we aankomen in Salalah, Oman. We hadden er wel zin in om deze haven aan te lopen. Niet dat dit land nou zo interessant is, meer dan een grote zandbak is het niet, maar ze hebben wel een leuk zeemanshuis met bowling. Al weken kijken we uit om hier een balletje te mogen rollen, maar helaas het is ramadan. Dan werkt hier helemaal niemand, behalve de gastarbeiders in de haven. het zeemanshuis is dus gesloten.
Vorige keer schreef ik over de trossen die we hier aan boord gebruiken. Tijdens het aanmeren is er vanmorgen op het achterschip één geknapt. Geen doden of gewonden gelukkig, want de ziekenboeg is al vol genoeg.De Oekraïense elektricien is vorige week gevallen. Hij heeft daarmee 3 ribben gebroken en gaat morgen van boord. Een andere officier is ook naar het ziekenhuis geweest voor een infectie oid aan zijn oog. Het gaat dus wel lekker hier.

De afgelopen week is er niet zo heel veel kapot gegaan, dat scheelt weer. Vorige week zondag moesten we nog wel de hele middag aan de bak om een separator te repareren (brandstof-reiniger). Een paar dagen geleden begaf de machinekamer lenspomp het ook, maar ondertussen werkt alles weer naar behoren.

We zijn afgelopen week ook door de Rode Zee en Golf van Aden gevaren. Waar de benaming Rode Zee vandaan komt weet ik niet, misschien omdat het daar altijd bloedheet is. De thermometer in de machinekamer zat weer buiten z'n bereik, dus boven de 40 graden. Het zeewater is daar ook extreem heet, nl een graad of 36. De drinkwatertanks waren hierdoor zo warm geworden dat een 'koude' douche al bloedheet was.
De Golf van Aden zijn we heelhuids doorgekomen. Even kwam er wel wat verdachts in de buurt maar toen hebben we het gaspedaal vol ingetrapt om te ontkomen. Achteraf zou het ook de marine zijn geweest kunnen zijn, maar ja, liever het zekere voor het onzekere.

Never a dull moment...

Groeten vanaf/-uit (de) Salalah

Yorick

• 01 September 2009 - 17:32

Vivian:

He broer,
    Jammer dat je Marieke niet hebt kunnen zien! Dat zou natuurlijk wel erg leuk geweest zijn :-) En jammer van het bowlen..
    3 gebroken ribben en een ontstoken oog, dat is niet best :-o Zolang t jou maar niet gebeurd! ;-)
    Xxx
    Je zusje

• 01 September 2009 - 17:35

Piet Piraat:

Zoo bijna aanvaring. Kan je nagaan als die aanvaring met Marieke was, dat had pas wat geweest!

Wel bloedheet daar dus zo te horen, zeewater van 36 graden Celsius is echt heet.

Beter dat jullie het gaspedaal even op de vloer hebben gezet, beter in zo'n situatie.

Succes Y. Je hoort de verhalen na het weekend wel over Neptunes.

• 01 September 2009 - 17:50

Marieke:

Heej schatje!
    Hier even de groetjes vanuit het zeemanshuis in Bremerhaven. Aan het gastenboek van Plancius te zien ben jij hier laatst ook al geweest :P. Jammer dat we elkaar niet ff hebben kunnen zien bij Suez, maar we bellen binnenkort wel weer. Veel plezier in het Oosten en tot mails.

Hou van je!

• 01 September 2009 - 20:01

Ingrid:

Hoi Yorick,
    Je maakt wel wat mee he op de Salalah, en zo heb je steeds weer iets te schrijven. Jammer dat je Marieke niet hebt gezien, maar gelukkig is het zeemanshuis in Bremerhaven wel open.
    Groetjes Ingrid

• 02 September 2009 - 14:54

Atty:

Hoi Yorick,

Jammer voor je dat je Marieke niet kon zien. Heb je niet een webcam op je computer?
    Gelukkig, geen piraten onderweg tegengekomen.

groetjes Atty

• 07 September 2009 - 21:13

Jacolien:

hallo yorick,
    wat leuk al je verhalen...
    maar wat een belevenissen zeg..morgen vertel ik het oma....die ligt nu op bed...we wensen je hele spannende en vooral gezonde dagen enne we kijken uit naar het volgende verhaal.
    Oma en ikke

• 08 September 2009 - 23:23

Jitske:

Hoi Yorick,
    Weer vele spannende momenten meegemaakt, lees ik.Je laat de ziekenboeg wel links liggen ,he!Succes verder met je reis. Heb je eigenlijk nog leerdoelen waar je aan moet werken?
    Gr. Jitske.