Spijkerpech en tortelduifjes - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Yorick - WaarBenJij.nu Spijkerpech en tortelduifjes - Reisverslag uit Lissabon, Portugal van Yorick - WaarBenJij.nu

Spijkerpech en tortelduifjes

Door: Yorick

Blijf op de hoogte en volg Yorick

18 Juli 2011 | Portugal, Lissabon

Atlantische Oceaan
zondag 17 juli 2011
1100u GMT-1

Spijkerpech en tortelduifjes

We hebben er inmiddels al weer een week van de oversteek opzitten. Vorige week zaterdag vertrokken we uit Leixoes (Portugal). Maandag kwamen we laat op de avond aan bij het eiland Gran Canaria om brandstof te bunkeren. Voordat we de voor anker mochten gaan kregen we een loods aan boord. Die had wel een mooi plekje voor ons op de anker- plaats, midden voor de ingang van de haven.Zodoende ging daar de spijker (anker) te water en ging de loods van boord.
Een uurtje later kwam de bunkerboot langszij en kon konden we beginnen met bunkeren. Rond 6u ’s ochtends was alle brandstof binnen, het papierwerk afgerond en kon de bunkerboot vertrekken.Hoog tijd om ankerop te gaan. Toen ik de spullen van het bunkeren aan het opruimen was, vroeg de hoofdwerktuigkundige(hwtk) mij of ik even bij de ankerlier wilde gaan kijken. Die werkte niet goed. De lier bleek helemaal niet meer te werken. Tijdens het binnenhalen van het anker was er een grote klap en verdween de ketting weer met grote snelheid in het water, zo werd mij verteld. De diagnose was gauw gesteld: een gebroken as. De oplossing was minder eenvoudig.

Plan A was demonteren, inspecteren en repareren. Tijdens het demonteren
moesten de nodige problemen verholpen worden. Bij het ontwerpen van deze lieren is, zo blijkt, geen rekening gehouden met toekomstige reparatiewerkzaamheden. Aan het eind van de middag was de demontage voldoende ver gevorderd voor een inspectie. Toen bleek als snel
dat reparatie geen optie was. In samenspraak met de eigenaar van het schip kwam plan B op tafel: de kapotte onderdelen uit de nog werkende lier halen en die vervolgens inbouwen in de kapotte
lier.
Omdat wij, de machinisten, een nacht slaap gemist hadden en al 20 uur aan
het werk waren was het tijd voor een kleine rustpauze. Ik heb de bootsman
en een matroos aan het werk gezet met de eerste eenvoudige demontage- werkzaamheden. Dan konden wij even een paar uur slapen. Een paar uur later hadden ze de opgegeven werkzaamheden uitgevoerd, maar het gezag had besloten dat we niet nog
een nacht hoefden door te werken.
De volgende ochtend gingen we weer verder. We hebben weer een dag nodig
gehad om de werkende lier te demonteren en de onderdelen te installeren in de kapotte lier. Om 17u werkte de lier weer,konden we de motor starten en even later konden we anker op. Gedurende de eerste ochtend begon de havenmeester al te klagen over het feit dat wij midden voor de havenmonding lagen. Als de reparatie van de lier nog lang ging duren moesten we eerst anker op
gaan en een stukje verderop opnieuw ankeren… sommige mensen...

Al een dag of drie worden we vergezeld door een stel duiven. Gezellig brengen ze zij aan zij de dag door rond onze accommodatie. Af en toe een rondje vliegen en daarna weer bedelen voor wat eten.
Toen ze tijdens het avondeten in het raamkozijn zaten viel me op dat ze
allebei aan beide poten van een ring voorzien zijn.
Over twee weken staan de kranten er vol mee dat duiven in staat zijn de
Atlantische oceaan over te steken.

Yorick

• 18 Juli 2011 - 10:20

Bert.:

Hallo Yorick,

Weer een leuk stukje geschreven. Ik snap er geen lier van, maar alles werkt weer neem ik aan. Leuk van die duiven, misschien gaan ze ergens aan boord een nest bouwen, bij de lier bijvoorbeeld!

Behouden vaart!!!

Bert.

• 20 Juli 2011 - 20:38

Jacolien:

Wauw, je moet toch echt van alle markten thuis zijn zeg.....
    Maar het geeft je wel een soort van kick als alles het weer doet zoals het hoort..... Ik dacht die postduiven hebben voor jou post gebracht van MARIEKE....HA,HA,HAdat zou gaaf zijn.
    Groeten en veel suc6 verder.
    Jacolien

• 21 Juli 2011 - 15:53

Lineke Kuiper:

Wat een goed verslag zeg!
    Moet je mee doorgaan en later heb je een boek.
    Ik ben de moeder van Fred, jou vast wel bekend.
    Nu niet meteen gaan selecteren, gewoon doorgaan. Ha ha ha.
    Ik wens je veel plezier en een goede reis verder.
    Groetjes van Fred's moeder.

• 28 Juli 2011 - 20:36

Atty:

Hey Yorick,

Zo, je kon je technische kundigheid weer gebruiken. Leuk dat ze jou ervoor nodig hebben.
    Gezellig zo'n stel duiven. Jammer dat het geen postduiven waren. Leuk om op zo'n manier post te ontvangen.

groetjes Atty